Voorkomen en vroeg erbij

Meer Arnhemmers met beginnende schulden maken gebruik van een hulpaanbod

Meer Arnhemmers met beginnende schulden maken gebruik van een hulpaanbod

Meer Arnhemmers met beginnende schulden maken gebruik van een hulpaanbod

Turap 2

Wij blijven inzetten op de aanpak vroegsignalering. Ook in 2024 benaderen wij meer mensen persoonlijk en blijven wij inzetten op kansen om inwoners hulp te bieden. Zoals bij de samenwerking met netbeheerder Liander waarbij wij samen afsluitingen van gas en/of energie willen voorkomen. De monteur van Liander biedt aan de deur direct hulp aan van team Vroegeropaf. Zij helpen de inwoners met een nieuw energiecontract zodat afsluiting wordt voorkomen. En door middel van deelname aan landelijke experimenten om meer signalen te testen die inwoners met mogelijk schulden in beeld helpen brengen. Momenteel wordt samen met een aantal gemeenten een samenwerking met de belastingdienst voorbereid die waarschijnlijk vanaf 2025 zal starten.

Begroting 2024

Sinds 2021 zijn verhuurders, energiemaatschappijen, zorgverzekeraars en waterbedrijf Vitens verplicht om betalingsachterstanden door te geven aan de gemeente. Dit geeft ons de kans om contact te leggen met meer inwoners die mogelijk financiële problemen hebben. Bij vroegsignalering komt de vraag niet vanuit de inwoner, maar bieden wij vanuit de gemeente hulp aan. Op alle signalen die wij ontvangen volgt een hulpaanbod. Dit kan telefonisch, met een huisbezoek, per mail of per brief.
We streven naar een stijging van het aantal Arnhemmers dat we spreken over hun betalingsachterstand en het aantal inwoners dat positief reageert op een hulpaanbod. Hiervoor ontwikkelen we indicatoren. Daarnaast hanteren we als positieve indicator de afnemende schuldenlast bij aanvang van een schuldregeling.

Sinds april 2023 neemt het aantal signalen van betalingsachterstanden toe. Door de economische onzekerheid is het lastig te voorspellen of deze trend zich doorzet. Omdat wij erin geloven dat persoonlijk contact het vaakst resulteert in het aanvaarden van hulp bij het oplossen van betalingsproblemen, benaderen we nog meer inwoners telefonisch of gaan we bij hen thuis langs. Als blijkt dat een inwoner meer schulden heeft, wordt de inwoner doorgeleid naar het sociale wijkteam voor schuldhulpverlening. Wij blijven ook actief op andere plekken om inwoners met mogelijke schulden te bereiken, zoals de rolzittingen van de rechtbank en op het Rijn IJssel college met spreekuren voor jongeren. We zoeken onder meer in 2024 de samenwerking met zogenaamde 'sleutelpersonen' in de wijken; inwoners die een groot netwerk hebben en een rol kunnen spelen in het bespreekbaar maken van geldzorgen en het hulpaanbod.

Met ingang van 2025 gaan we onderdelen van de schuldhulpverlening weer in eigen beheer uitvoeren. Dit is in voorbereiding.  Vroegsignalering maakt hier samen met het schuldregelen en budgetbeheer/budgetcoaching onderdeel van uit.

Deze pagina is gebouwd op 09/24/2024 08:39:23 met de export van 09/24/2024 08:29:21