Arnhemmers kunnen rondkomen

Meer Arnhemmers zo snel mogelijk duurzaam schuldenvrij

Meer Arnhemmers zo snel mogelijk duurzaam schuldenvrij

Meer Arnhemmers zo snel mogelijk duurzaam schuldenvrij

Turap 2

De implementatie van vroegsignalering en schuldhulpverlening in eigen beheer verloopt volgens planning. Daarnaast is het Experiment Immerloo Schuldenvrij in april van start gegaan. Met de eerste deelnemers worden gesprekken gevoerd om hun schulden te regelen en om hen te begeleiden met problemen op andere leefgebieden. In onze rol als schuldeiser hebben we een aantal stappen gezet om ons terugvorderings- en invorderingsbeleids zo sociaal mogelijk te maken. We continueren onze aanpak voor jongeren en ondernemers met schulden. We zijn gestart met een aanbestedingsprocedure gericht op schuldhulpverlening aan ondernemers.

Begroting 2024

Na de coronaperiode en door de energiecrisis is de (landelijke) verwachting dat het aantal inwoners met problematische schulden gaat stijgen. We monitoren daarom het aantal Arnhemmers dat ondersteuning krijgt bij het oplossen van schulden. In het afgelopen jaar zagen we het aantal aanvragen schuldhulpverlening licht stijgen. We zetten daarbij  volop in op een effectieve schuldhulpverlening waarin we uitgaan ” van de inwoner. Of we daarin duurzaam effectief zijn beoordelen we aan de hand van het aantal en het percentage inwoners dat zich na een schuldregeling opnieuw aanmeldt met financiële problemen.
Schuldhulpverlening vereist maatwerk. Voor ondernemers en voor jongeren hebben we een eigen aanpak waarbij we ervaringsdeskundigheid inzetten. We blijven gedupeerden van het Kinderopvangtoeslagchandaal onverminderd helpen bij de problemen waar zij tegenaan lopen.

We onderzoeken of we met ingang van 2025 onderdelen van de schuldhulpverlening (vroegsignalering, schuldregeling en budgetbeheer/budgetcoaching) weer in eigen beheer kunnen gaan uitvoeren. Daarnaast inventariseren we hoe we deze reguliere schuldhulpverlening eventueel kunnen verrijken met aanvullende diensten zoals bijvoorbeeld sociale kredietverlening en bewindvoering.

Via het Nationaal Programma Arnhem-Oost werken we een innovatieve manier van schuldhulp uit. We selecteren in Immerloo (een gebied dat één van de armste postcodegebieden van Nederland is), een groep inwoners die te maken heeft met problematische schulden en creëren rust door schulden in één keer op te kopen en daarna de doorbraakmethode in te zetten. Omdat we weten dat deze groep ook vaak te maken heeft met multi-problematiek verwachten we besparingen op voorliggende voorzieningen. Via een pilot kijken we naar het maatschappelijk rendement daarvan en naar de mogelijkheden om dit verder over Arnhem uit te rollen.

De samenwerking binnen het convenant 'Samen Sterker' met aangesloten bewindvoerders is geëvalueerd en wordt voortgezet. We hebben als doel de doorstroom van deze doelgroep richting schuldhulp te versnellen. We starten daarvoor een pilot om de begeleiding van inwoners onder bewind te verbeteren.

Tenslotte zetten we in op onze rol als schuldeiser (bij bijvoorbeeld vorderingen bij cluster Werk en Inkomen of Gemeentelijke heffingen), in op een zo soepel mogelijk beleid voor inwoners die wel willen betalen, maar niet kunnen betalen. We vertalen landelijke ontwikkelingen op dit vlak naar onze Arnhemse situatie.

Naast de opgenomen indicatoren ontwikkelen we inzicht in het bereik van de inkomensregelingen en de terugval van inwoners die schuldenvrij zijn uitgestroomd.

Deze pagina is gebouwd op 09/24/2024 08:39:23 met de export van 09/24/2024 08:29:21