Inclusief Arnhem

Positie inwoners met een beperking versterken

Positie inwoners met een beperking versterken

Inclusief Arnhem

Voorkomen en tegengaan van discriminatie en racisme

Turap 2

In 2024 zijn we doorgegaan met de acties die voortkomen uit het Uitvoeringsplan ‘Vrij zijn in Arnhem’ 2022-2023. Voorkomen en tegengaan van discriminatie en racisme is belangrijk in veel domeinen, zoals wijken, onderwijs, wonen, economie en evenementen. Ook is samenwerking met partners uit de stad inherent aan onze anti-discriminatie en -racisme aanpak. Tot nu toe hebben we in 2024 het volgende gerealiseerd:

  • Op maandag 18 maart 2024 overhandigde Erfgoed Gelderland ons het onderzoeksrapport ‘Sporen van Slavernijverleden in Arnhem’ tijdens het gelijknamige symposium in Musis. Het onderzoeksrapport laat zien dat bestuurders en andere Arnhemmers over meerdere eeuwen, direct en indirect, betrokken zijn geweest bij koloniale slavernij over de hele wereld.  Op 30 juni heeft het college namens het stadsbestuur doorvoelde excuses aangeboden over de rol van het Arnhemse stadsbestuur bij het slavernijverleden.
  • We hebben mini-lezingen in de wijken georganiseerd over het onderzoek ‘Sporen van Slavernijverleden in Arnhem’.  
  • We hebben workshops stamboomonderzoek georganiseerd voor Arnhemmers met roots in Suriname en Nederlands-Indië (Indonesië). Een aantal deelnemers deelt hun familieverhalen in de online tentoonstelling ‘De kracht van familiebanden’.  
  • Diaspora Wellhouse heeft een bewustwordingsbijeenkomst georganiseerd over naamswijziging in relatie tot het koloniale en slavernijverleden.  
  • De werkgroep Arnhem tegen Racisme is geprofessionaliseerd met hulp van een externe deskundige. We zijn als gemeente deelnemer in deze werkgroep.  
  • We hebben samen met MOVISIE voor sociale professionals en partners een kennisatelier georganiseerd met de naam ‘Wat is racisme en wat werkt tegen racisme?’.  
  • De werkgroep Arnhem tegen Racisme heeft van 18 tot en met 23 maart 2024 de Arnhemse week tegen racisme georganiseerd. Deze stond in het teken van het koloniaal verleden en de impact op hedendaags racisme.
  • De werkgroep die bezig is met het herdenkingsmonument slavernijverleden geeft op zorgvuldig wijze uitvoering aan dit traject waarbij participatie een belangrijk onderdeel is. De locatie voor het monument is vastgesteld, dit is bij kasteel Zypendaal.  
  • In oktober vorig jaar is de pilot met de Arnhemse Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (ACDR) gestart. De ACDR voert veel gesprekken en haalt de nodige informatie op. Vanuit de gemeente monitoren we de pilot.

Begroting 2024

Aan de hand van het Actieplan ‘Vrij zijn in Arnhem’, hebben we het uitvoeringsplan ‘Vrij zijn in Arnhem’ opgesteld. Hiermee laten we zien dat we een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben om discriminatie en racisme te voorkomen en tegen te gaan. Het is een integraal plan voor de periode 2022-2023, met acties voor verschillende (levens)domeinen, zoals wijken, onderwijs, wonen, economie en evenementen. In de begroting zijn daarvoor middelen opgenomen. Eind 2023/ begin 2024 actualiseren we het uitvoeringsplan en bepalen we hoe we verder gaan vanaf 2024. Dit doen we in nauwe samenwerking met de klankbordgroep (vertegenwoordiging uit de stad).
Discriminatie en racisme is een groot probleem dat om daadkracht en continue aandacht vraagt. Hiervoor is een doorlopende, lerende en gezamenlijke aanpak nodig, waarin we de beschikbare kennis en expertise bundelen en vooral ook ruimte geven aan initiatieven van partners. We leggen de stad dus geen blauwdruk voor. Het thema is complex en kent verschillende uitingsvormen en vraagt om een zorgvuldige voorbereiding, strategie, aanpak en monitoring. In de stad zit op dit thema veel energie, die we gebruiken om samen een vuist te maken tegen discriminatie en racisme.

Beoogde resultaten:

  • In 2024 wordt het monument Slavernijverleden geplaatst;
  • In 2024 zijn de uitkomsten van het onderzoek ‘Sporen slavernijverleden Arnhem’ op laagdrempelige wijze met de stad gedeeld;
  • In 2025 zijn vijf kennisateliers uitgevoerd over sub-thema’s van racisme;
  • De werkgroep Arnhem tegen Racisme organiseert jaarlijks rondom 21 maart de week tegen racisme;
  • In 2025 is de pilot voor de lokale coördinator discriminatie en racisme uitgevoerd en geëvalueerd;
  • In 2024 is gestart met een duurzame inzet op het verhogen van meldingstoegankelijkheid van discriminatie en racisme.

Deze pagina is gebouwd op 09/24/2024 08:39:23 met de export van 09/24/2024 08:29:21