Gebouwde omgeving: 77 kT CO2-reductie in 2030 ten opzichte van 2017

6.500 woningen aardgasvrij in 2030

6.500 woningen aardgasvrij in 2030

6.500 woningen aardgasvrij in 2030

Turap 2

Eind 2023 staat de teller met aardgasvrije woningen op circa 1.100 woningen. Dit komt grotendeels door het volledig aardgasvrij maken van woningen in Immerloo en 't Duifje door Volkshuisvesting. De overige aantallen zijn ontstaan door groei in kleine aantallen, mede aangejaagd door de instrumenten van de gemeente maar niet in grootschalige projecten. Dit is 400 woningen minder dan de doelstelling.

Om de doelstelling voor 2030 te behalen werken wij op dit moment in een aantal kansrijke wijken en vijf all-electric buurten aan projecten.

Hiernaast zijn wij in het onderzoekgebied Malburgen-Oost een samenwerking met Volkshuisvesting aan het verkennen over de uitrol van een warmtenet. Door marktontwikkelingen bij Vattenfall wordt ook onderzoek uitgevoerd naar diverse opties voor de exploitatie.

Het realiseren van het doel (6.500 woningen aardgasvrij) is complex en erg dynamisch. Er zijn meerdere redenen aan te wijzen, waaronder de trage introductie van nieuwe, benodigde wetgeving zoals de Warmtewet en omdat de huidige marktomstandigheden het complex maken om met veel partijen rendabele businesscases op te stellen.

Begroting 2024

In 2022 heeft de raad de Transitievisie warmte vastgesteld. Hierin zijn tien buurten benoemd (kansrijke wijken) waar we verkennen hoe deze kunnen overstappen van aardgas naar een duurzaam alternatief voor verwarming. Daarnaast zijn vijf ‘onderzoeksgebieden’ benoemd om grootschalig te verkennen of een warmtenet als duurzaam alternatief mogelijk is. De doelstelling is om 6.500 duurzaam te verwarming in 2030 (aardgasvrij). Indien nodig wordt daarvoor een wijkuitvoeringsplan gemaakt. Het opstellen van een wijkuitvoeringsplan als doel laten we vervallen, omdat het een middel is om de doelstelling te bereiken.

In 2024 wordt de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) van kracht. Daarmee krijgt de raad de bevoegdheid om levering van aardgas in een bepaalde wijk of buurt te stoppen. In de loop van 2024 zullen we de raad voorstellen om in gesprek te gaan over hoe we hiervan in Arnhem gebruik willen maken.

Kansrijke buurten
In 2024 werken we verder aan de ontwikkeling van een warmtenet in Elderveld-Noord en Kronenburg. We gaan door met het stimuleren van individuele warmtepompen in vijf all-electric buurten: Saksen Weimar, Nieuw Monnikenhuizen, Plantagebuurt, Stadseiland en Tuin van Elden. De ontwikkeling van duurzame warmte in Plattenburg en Hoogkamp is in voorbereiding. In de buurt Immerloo zal geleidelijk ook het aardgas verdwijnen voor koken en warm tapwater.

Onderzoeksgebieden
In 2024 zetten we de verkenning voort naar de mogelijkheden voor een grootschalig warmtenet in Malburgen- Oost. Voor een van de andere onderzoeksgebieden starten we de verkenning naar de mogelijkheden voor een duurzaam warmtenet.

Werklocaties
In de transitievisie warmte is aangegeven dat de plannen voor de duurzame warmtevoorziening van werklocaties nader moeten worden uitgewerkt. Dit gaan we doen, zie hieronder bij bedrijven en industrie.

Duurzame warmtebronnen
We zetten het onderzoek voort naar de mogelijkheden voor geothermie samen met gemeenten Lingewaard, Overbetuwe en Nijmegen. In 2024 onderzoeken we de mogelijkheden voor grootschalige toepassing van energie uit oppervlaktewater (uit de Rijn).

Deze pagina is gebouwd op 09/24/2024 08:39:23 met de export van 09/24/2024 08:29:21