Meer en sneller woningen toevoegen

Versnellen en doorprogrammeren van (betaalbare) woningen

Versnellen en doorprogrammeren van (betaalbare) woningen

Meer en sneller woningen toevoegen

Versnellen en doorprogrammeren van (betaalbare) woningen

Turap 2

Het realiseren van onze doelen blijft complex gezien de bekende problemen als onrendabele toppen, gestegen rente, gebrek aan personeel, stikstof, netcongestie en dergelijke. Daarom blijven wij de vinger aan de pols houden door:

  • Met corporaties werken we samen binnen het zogenaamde Premium Partnership. Hiermee operationaliseren we de doelgroepenverordening. Deze samenwerking houdt in dat we corporaties bij nieuwbouwprojecten in positie brengen, waardoor zij het deel sociale huur ontwikkelen. Er is nauw overleg tussen de gemeente en de corporaties om de samenwerking in projecten af te stemmen.  
  • Zo goed mogelijk samen te werken met onze partners. Met woningcorporaties en marktpartijen in de woningbouw hebben we de handen ineengeslagen om aan de slag te gaan met het bouwen van voldoende woningen en om de woningbouw te versnellen. Samenwerken doen wij in het Woningbouw Platform Arnhem, waar we thema's en zorgen tijdig onder de loep nemen en bespreken. Zowel wethouders als raadsleden worden betrokken bij bestuurlijke overleggen en speciale bijeenkomsten voor raadsleden.
  • Ook is de samenwerking met het Rijk, de provincie Gelderland en de regio geregeld via de Woondeal 2.0. Zowel wethouders als raadsleden worden betrokken bij bestuurlijke overleggen, bijeenkomsten (‘regio overlegt’) en speciale bijeenkomsten voor raadsleden.
  • De raad wordt bij projecten vanaf 50 woningen aan het begin van een ontwikkelproces direct betrokken via de startnotitie zodat de ontwikkelkaders van tevoren voor iedereen helder zijn, waardoor we snel vooruit kunnen om in hoger tempo veel woningen te realiseren.
  • Om te weten voor welke opgaven we staan en wat de woningbehoefte is (in Arnhem en in de regio) hebben we dit jaar het driejaarlijkse woonbehoefteonderzoek afgerond. De gemeenteraad ontving dit laatste onderzoek in maart 2023.  

De voortgang van de woningbouwproductie wordt jaarlijks gemonitord door het college en via een brief met duiding en de rapportage wordt de raad hierover geïnformeerd. De voortgangsrapportage 2024 laat het volgende beeld zien:

  1. We hebben voldoende locaties in beeld om de woningbehoefte de komende jaren te accommoderen.
  2. De omvang van het programma is voldoende om uitval van programma op te vangen.
  3. Het programma voldoet nagenoeg aan de ambities van 66% betaalbaar, waaronder 30% sociale huur.

Begroting 2024

De woningmarkt van Arnhem staat onder druk. Versnellen van productie en meer woningen programmeren is daarom noodzakelijk. Het Plan van Aanpak woningbouwontwikkeling dat in juli 2020 is vastgesteld in de raad is hierbij het vertrekpunt. We sturen op een evenwichtig aanbod van woningen. Belangrijk daarbij is dat we streven naar meer gemengde wijken, waarbij er meer spreiding ontstaat van kwetsbare mensen over de stad. We doen dit door:

  1. Stimuleren van het realiseren van koop- en huurwoningen in de verschillende categorieën, zoals opgenomen in het Plan van Aanpak Woningbouwontwikkeling en de Woondeal 2.0. We sturen daarbij onder andere op minimaal 30% sociale corporatiehuurwoningen over de nieuw te realiseren projecten en op minimaal 66% aan ‘betaalbare’ woningen. Dat betreft sociale en middeldure huur en betaalbare koop conform de definities in de doelgroepenverordening. We maken afspraken met de partijen in het Stadsakkoord over betaalbare en sociale koopwoningen. Ook wordt gekeken naar differentiatie in de wijken en monitoren we de nieuwbouw en de behoefte.
  2. We onderzoeken de mogelijkheden om projecten te versnellen en zoeken naar locaties voor doorprogrammeren. Hiervoor betrekken we actief partners; bijvoorbeeld via de prestatieafspraken met de corporaties en via het stadsakkoord. Ook leggen we verbindingen met andere overheden, kennisinstituten en marktpartijen. Zo benutten we de kansen die de regionale samenwerking binnen de Groene Metropoolregio ons biedt en zijn we actief in de Woondeal Arnhem-Nijmegen en de Verstedelijkingsstrategie.
  3. Leegstand vinden we onwenselijk. Als bedrijfspanden of woningen leegstaan, willen we de eigenaren actief stimuleren om hun pand te transformeren tot woongebouw of om een huurder in de woning te plaatsen. Hierbij is het belangrijk dat er kwalitatief hoogwaardige woonruimtes worden gerealiseerd, waarbij ook de omliggende openbare ruimte op niveau wordt gebracht.

Deze pagina is gebouwd op 09/24/2024 08:39:23 met de export van 09/24/2024 08:29:21