Meer en sneller woningen toevoegen

Collectieven, zelfbouw en flexwonen bevorderen

Collectieven, zelfbouw en flexwonen bevorderen

Collectieven, zelfbouw en flexwonen bevorderen

Turap 2

Om mensen zelf te laten beslissen hoe zij hun woon- en leefomgeving vormgeven, willen we meer ruimte maken voor collectieve wooninitiatieven en zelfbouwmogelijkheden.  

  • In 2022 is door de gemeenteraad het bestemmingsplan voor Gaardenhage vastgesteld. In dit plan is ruimte voor een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) ontwikkeling en worden 12 kleine kavels beschikbaar gesteld voor zelfbouw.  
  • Momenteel wordt binnen enkele concrete, ‘zachte’ projecten bekeken óf en hoe we CPO-projecten mogelijk kunnen maken, hierbij bekijken we ook hoe we collectieve wooninitiatieven door middel van informatieavonden en via beleid- en ruimtelijk instrumentarium kunnen stimuleren.
  • In de gebiedsvisies van Rijnpark, Schaapsdrift en Presikhaaf 3, die recent door de raad vastgesteld zijn, maken we ruimte vrij voor verschillende vormen van collectieve wooninitiatieven.
  • Bij project Coehoorn worden de verdere voorbereidingen getroffen om een ‘cohousing’-project te realiseren.  
  • Ook binnen project Nijmeegseweg maken we ruimte vrij voor een collectief wooninitiatief.
  • Bij het ondersteunen van collectieve wooninitiatieven sturen we op netwerkbenadering, We zijn aangesloten op regionale en landelijke netwerken, zoals bijvoorbeeld De Collectieve huisvesters, Cooplink (Kennisnetwerk voor wooncoöperaties) etc.  
  • Vanuit dit samenwerkingsverband organiseren we inspiratiebijeenkomsten en werken we mee aan de publicaties en de ontwikkeling van instrumentarium ter ondersteuning van collectieve woonvormen.
  • Om te voorzien in de grote vraag naar woningen, zetten we in Arnhem ook in op de bouw van flexwoningen. Op het Merwedeterrein worden nog dit jaar 148 flexwoningen gebouwd, waarvan 50 voor statushouders.

Begroting 2024

Er is een vraag naar collectieven, zelfbouw en flexwonen. Voor deze concepten pakt de markt nieuwbouwontwikkeling niet automatisch op.

Veel inwoners hebben behoefte om zelf vorm te geven aan hun eigen woning of woonomgeving. Collectieve wooninitiatieven leveren een bijdrage aan de sociale cohesie, vaak niet alleen binnen het collectief maar ook voor de omgeving. Zelfbouw geeft mensen de kans hun droom te realiseren en zal hen stevig verankeren in de wijk. Bij woningbouwprojecten waar we de grond zelf in eigendom hebben, bekijken we hoe we ruimte kunnen maken voor collectieve wooninitiatieven. Daarnaast spannen we ons met corporaties, ontwikkelaars en de provincie in om praktische belemmeringen voor wooninitiatieven zoveel mogelijk weg te nemen. Ook zullen we inwoners voorlichten over hoe zij collectieven kunnen vormen en wooncoöperaties kunnen oprichten. In 2023 bevorderen we wederom de realisatie van twee CPO-locaties. Dit levert een bijdrage aan leefbare wijken en een ongedeelde stad.

Voor het Merwedeterrein maken we flinke voortgang om flexibele woningen te plaatsen. Naar verwachting worden in 2024 minimaal 148 woningen op het terrein geplaatst. Omdat we het voor het project Merwedeterrein van belang vinden dat er een goede verbinding komt tussen de bestaande wijk en de nieuwe woningen, zijn in deze begroting extra middelen opgenomen voor de inzet van een community coach. Daarnaast zullen woningcorporaties die de woningen zullen gaan verhuren een sociaal beheerder in het gebied inzetten.

Deze pagina is gebouwd op 09/24/2024 08:39:23 met de export van 09/24/2024 08:29:21